Integrat în paleta funcțiilor Facebook de aproape 3 ani, hashtag-ul pare să fi prins în România la fel de puțin precum Twitter. Cu toate că este utilizat de către un număr mare de branduri și pagini, hashtag-ul este încă departe de apogeu deoarece utilizatorii nu dau impresia că i-ar fi descoperit încă utilitatea și relevanța. Cu toate acestea, potențialul comunicațional care se ascunde în spatele unui hashtag este consistent și prea puțin valorificat, de aceea consider că este indicat îi acordăm încă timp.

Din punctul meu de vedere, soarta hashtag-ului a fost până de curând profund legată de soarta rețelei mamă (Twitter),  dar acest lucru este pe cale să se schimbe având în vedere creșterea numărului de utilizatori de pe Instagram. Din acest motiv, ar trebui cu toții să înțelegem mai bine ce sunt hashtag-urile, la ce ne folosesc și mai ales cum se folosesc.

 

Portretul Hashtag-ului în tinerețe

Hashtag-ul a fost popularizat și utilizat de către Twitter pentru a marca anumite topicuri sau cuvinte cheie cu scopul de a structura “tweet-urile” în funcție de diverse categorii. Ulterior, hashtag-ul a fost adoptat și de către alte rețele sociale precum Tumblr, Pinterest, Instagram și Facebook. Dacă stăm să ne gândim puțin, hashtag-ul este extrem de eficient pentru platformele axate pe conținut vizual deoarece facilitează procesul de căutare al imaginilor.

În principiu, hastag-urile îi ajută pe utilizatori să caute anumite produse, evenimente, subiecte și branduri, ceea ce înseamnă că poate deveni extrem de util pentru companii atâta timp cât este utilizat în mod corect și eficient. Din neferice, România pare o țară în care hashtag-ul nu s-a simțit ca la el acasă și în care populația băștinașă l-a tratat cu neseriozitate, ca pe un mod de amuzament. Cunoaștem cu toții persoane care, pentru a adăuga un plus de originalitate unei postări, folosesc hashtag-uri irelevante precum: #NuStiuCeHashtagSaFolosesc.

 

Cum funcționează un Hashtag

Pentru a fi funcțional, un hashtag poate conține doar litere, cifre și “_”, fără alte caractere speciale și fără spațiu între cuvinte. Tocmai de aceea, în cazul în care hashtag-ul este format din două sau mai multe cuvinte, ar fi de preferat ca inițiala fiecărui cuvânt să fie capitalizată (vezi exemplul de mai sus).

Atunci când dai click pe un hashtag de pe Facebook, ești trimis automat către un feed propriu al acestuia care beneficiază de un URL unic. De altfel, dacă vrei să cauți un hashtag anume, poți face asta în două moduri:

1. Direct pe Facebook – prin bara de search unde poți tasta hashtag-ul respectiv (ex.: #concurs)

2. Direct din Browser – tastând următorul URL: https://www.facebook.com/hashtag­/concurs (înlocuiți “concurs” cu hashtag-ul pe care doriți să-l căutați)

De reținut este faptul că Facebook are un algoritm de ranking complicat care constă într-un mix de factori precum: cât de popular este hashtag-ul, cât de des are update-uri, cât de apropiat ești de persoana/persoanele care folosesc acel hashtag, etc. Cu alte cuvinte, tocmai pentru că nu este foarte utilizat în România sau este utilizat de multe ori incorect, va fi destul de greu să găsești rezultate pentru majoritatea hashtag-urilor. De exemplu, pentru cuvântul #concurs nu am gasit niciun rezultat, dar am găsit pentru hashtag-uri precum #romania, #pitbull, #avon, #HaiSaMancamImpreuna sau #okapisound).

 

#CampanieDeSucces prin #hashtag

Dacă vrei să pornești o campanie de succes în online, hashtag-ul poate fi o modalitate inteligentă de a-ți consolida prezența socială și de a acționa ca un liant între membri comunității pe care vrei să o creezi sau doar s-o consolidezi.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți răspunzi la câteva întrebări:

∇  Ce anume promovez?

∇  Care este publicul meu țintă?

∇  Ce nevoi are publicul meu țintă?

∇  Cât de dispus este publicul meu țintă să se implice în campanie (like, share, comment, hashtag, etc.)?

De asemenea, este bine să verifici dinainte dacă hashtag-ul pe care îl folosești este unic sau a mai fost folosit înainte și de către altcineva. Acest lucru te va ajuta să livrezi mesajul doar pentru targetul tău.

 

Câteva sfaturi și trucuri

Să zicem că ai răspuns corect la toate întrebările de mai sus și nu-ți mai rămâne decât să găsești hashtag-ul cel mai catchy și cel mai potrivit pentru mesajul campaniei tale. Această misiune este grea și va trebui s-o îndeplinești singur, dar dacă ții cont de sfaturile următoare ai putea face o campanie cu șanse mult mai mari de reușită decât campania lui Napoleon din Rusia:

+ Pentru că fiecare hashtag are propriul său URL, încearcă să aduci cât mai mult trafic extern către acel link și fă-i pe oameni să comunice între ei.

+ Capitalizează #PrimaLiterăDinFiecareCuvânt pentru lizibilitate și încearcă să te rezumi la maxim 4-5 cuvinte.

–  Nu abuza de hashtag: două-trei hashtag-uri sunt mai mult decât suficiente pentru o campanie.

–  Nu folosi hashtag-uri în absolut toate postările tale. Păstrează-le pentru evenimente, concursuri, noutăți importante sau subiecte în care vrei să-ți antrenezi publicul pentru engagement.

+ În funcție de audiența ta, integrează-ți campania și pe alte rețele (Instagram, Twitter, Pinterest, etc.) și asigură-te că folosești aceleași hashtag-uri.

– Evită să vorbești despre tine, brand-ul sau compania ta în mod direct. Încearcă să găsești un catch-prase cu care oamenii să rezoneze fără să aibă impresia că le vinzi ceva.

+ După ce ți-ai implementat campania, utilizează un tool de tracking pentru hashtag-uri. Vei putea observa astfel care este impactul campaniei și ce poți face mai bine pe viitor. 

hashtag meme

După cum ți-ai putut da seama și tu, promovarea unei campanii de facebook prin hashtag-uri de impact este, cel puțin deocamdată, un atuu important pentru awareness si engagement.

Trebuie să recunoaștem că deocamdată există puține companii din România care au implementat astfel de campanii în mod eficient. Ideal ar fi ca toate marile brand-uri de pe piața românească să descopere căile de succes prin care pot să-și creeze strategii coerente de comunicare și prin care să valorifice potențialul hashtagurilor.

Consider că doar în acest fel publicul poate fi educat corect cu privire la utilitatea pe care o are o structurare eficace a topicurilor și postărilor din punct de vedere al relevanței contentului din Social Media.

About Author

One Response Comment

 • Catalin  May 3, 2016 at 1:51 pm

  Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Branding prin Hashtag
  pe Facebook: #Sfaturi #Trucuri #Sugestii pe Google. Se pare ca informatia
  dvs e foarte valoroasa, mai ales ca am mai gasit aici si informatii despre promovare, lucruri
  interesante si folositoare. Mult succes in continuare!

  Reply

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.