Deoarece mă număr printre persoanele pentru care funcția principală a telefonului mobil nu mai este aceea de a suna și de a fi sunat de către alți oameni, cred că e de bun simț ca majoritatea site-urilor să aibă un website responsive (optimizat pentru mobil).
Ca să vă dau un argument și mai bun, zilele trecute am fost la un eveniment organizat de Google într-o sală imensă de Cinema a unui Mall din București, iar unul dintre speakeri a întrebat câte persoane din încăpere dețin asupra lor un telefon fără touch screen. Câte mâini ridicate credeți că au fost? Vă spun eu: niciuna.
Într-adevăr, poate că nu toată lumea accesează site-uri de pe mobil și sunt sigur că există foarte multe persoane care abia acum învață să folosească un smartphone: părinții mei, de exemplu. Totuși, Google zice că numărul persoanelor care folosesc mobilul pentru a naviga pe internet este destul de mare încât să penalizeze site-urile care nu sunt responsive. Nu știu ce credeți voi, dar eu am impresia că Google nu bluffează.
Ce înseamnă Website Responsive?
Pe românește, spunem despre un site că este responsive atunci când, accesându-l de pe mobil, nu ai nevoie de zoom in și de zoom out pentru a te bucura de conținutului lui. Pe limba lui google însă, responsive este acel site care are un design realizat în așa fel încât să poată oferi o experiență vizuală optimă, fără resizing, panning sau scrolling, de pe majoritatea device-urilor.
Există alternative mai bune?
Deși conceptul de Responsive Web Design există din 2010, el a început să fie luat în serios abia de doi ani încoace. Asta nu înseamnă că până acum am trăit într-un ev mediu al site-urilor web de pe mobil. Există două alternative, nu la fel de eficiente, ce-i drept, prin care poți să-ți optimizezi site-ul în așa fel încât să fie compatibil și cu alte device-uri. Aceste alternative poartă numele de Dynamic Serving și Separate URLs.
Pe scurt, Dynamic Serving înseamnă modificarea scriptului HTML pentru ca acesta să poată fi descifrat diferit în funcție de tipul dispozitivului, iar prin Separate URLs înțelegem crearea unor link-uri speciale pentru versiunea mobilă a unui site.
Corelația dintre Responsive Design și SEO
În urmă cu aproximativ o lună, Google a anunțat următorul lucru: din data de 21 aprilie, optimizarea site-ului pentru mobil va fi deveni un factor important care va influența poziția acestuia în motorul de căutare. Astfel, webmasterii vor trebui să-și facă site-urile mai prietenoase cu cerințele de design ale telefoanelor mobile pentru a-și păstra sau îmbunătăți poziția în rezultatele căutărilor. De reținut este faptul că, această calitate a design-ului va fi determinată la nivel de pagină, și nu la nivelul întregului site.
Dacă te-ai convins deja de cât de important este acum un design responsive, îți recomand să arunci o privire peste acest ghid pentru site-urile mobile friendly. De asemenea, ai la dispoziție alte două instrumentele prin care poți verifica cât de bine se ridică site-ul tău la nivelul așteptărilor Google:
2. Mobile Usability Report – Cu ajutorul Webmaster Tools, poți obține o listă completă a problemelor de această natură pe care le are site-ul tău.
Deși ar mai fi multe de discutat, închei deocamdată subiectul de față printr-un infografic interesant care prezintă avantajele unui site optimizat pentru mobil și motivele pentru care e musai să ai un web site responsive.
Voi cum vedeți aceste schimbări ale algoritmului anunțate de Google?
No Comment
You can post first response comment.